Maak nu online uw afspraak voor locatie Hardenberg-Marslanden, Hardenberg-Baalder of Ommen!

Osteopathie en zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Er groeit een wonderlijk kindje in je buik. Toch is zwanger zijn ook hard werken, er wordt veel van je lichaam gevraagd. Wanneer het lichaam van een zwangere vrouw zich goed kan aanpassen aan de nieuwe situatie hoeft een zwangere vrouw niet veel klachten te ondervinden. Wanneer ergens in het lichaam een bewegingsbeperking aanwezig is, zullen andere delen van het lichaam harder moeten werken om dit op te vangen. Hierdoor heb je helaas meer kans op verschillende zwangerschapskwalen. Denk hierbij aan bekkeninstabiliteit, ischias, rugpijn of nekpijn.    

'Om goed te kunnen aanpassen moet je lichaam kunnen bewegen!'

Gedurende de zwangerschap zal er steeds meer verweking van het bekken optreden. Dit is een natuurlijk proces wat ervoor zorgt dat je bekken beweeglijker wordt, wat belangrijk is voor de bevalling. Hierbij is echter heel belangrijk dat de druk in de buik zo optimaal mogelijk verdeeld is. Wanneer deze druk niet goed is verdeeld, zullen sneller klachten als bekkeninstabiliteit of ischias optreden. Er kunnen verschillende factoren zijn die deze drukverdeling verstoren. Bij een bewegingsbeperking in de bovenbuik of de ribben zal je kindje niet optimaal genoeg naar boven kunnen groeien waardoor je kindje meer druk geeft naar de onderzijde, hierdoor kan het bekken sneller instabiel worden door de verweking. Ook is het belangrijk dat de baarmoeder mooi beweeglijk in het midden ligt. Ligt de baarmoeder gekanteld naar de zijkant dan kan komt er vaak ook meer druk aan een zijde van het bekken waardoor sneller klachten ontstaan. 

Osteopathie kan helpen bewegingsbeperkingen op te sporen. Door deze te behandelen kan het lichaam zich beter aanpassen op de veranderingen door de zwangerschap.

Wilt u meer weten over welke klachten een osteopaat bij zwangere vrouwen behandeld, lees dan verder bij klachten en indicaties


Klachten en indicaties zwangerschap