Maak nu ook online uw afspraak!

Osteopathie voor kinderen en baby's

Kinderen en baby's behandelen is een vak apart. Kinderen zijn geen kleine volwassenen, hun lichaam is nog volop in ontwikkeling. Zo kan ook elke ontwikkelingsfase zijn eigen problemen geven.

Huilbaby's, buikkrampjes, voorkeurshouding met het hoofd en algemene onrust zijn veel gehoorde klachten bij baby's. Bij wat oudere kinderen uiten de problemen zich meer in motorische problemen, buikpijn, slaapproblemen en bijvoorbeeld hyperactiviteit.

'Kinderen zijn geen kleine volwassenen'

Het is belangrijk dat het lichaam kan schakelen tussen activiteit en rust. In rust gaat er meer bloed naar de verteringsorganen en minder naar het hart, de longen en de spieren. Bij activiteit is dit juist andersom, er gaat meer bloed naar het hart, de longen en de spieren en minder bloed naar de verteringsorganen. Ons zenuwstelsel stuurt de bloedvaten aan en zorgt ervoor dat de bloedvaten meer open of juist dicht staan. Het is voor een baby heel belangrijk goed naar de rustsituatie te kunnen schakelen omdat een baby nog veel moet slapen en een goede doorbloeding in de buik nodig heeft voor het verteren van de melk. Wanneer een kind overprikkeld is, kan het vaak niet goed naar een optimale rustsituatie komen, met als gevolg mogelijk slaapproblemen, buikkrampen of hyperactiviteit. 

Een osteopaat gebruikt bij kinderen en baby's uitsluitend zachte technieken omdat het weefsel ook nog heel zacht en soepel is. De problemen zijn bij kinderen en baby's vaak nog niet zo lang aanwezig waardoor een behandeling vaak snel aanslaat. Voordat onderzoek en behandeling gestart worden zal eerst een uitgebreid vragengesprek plaats vinden. Daarna zal de osteopaat uw kind onderzoeken op beweeglijkheid. Hierbij wordt bijvoorbeeld onderzocht of de beide armen even makkelijk omhoog bewegen, of er een voorkeurshouding van het hoofd aanwezig is, of de heupen en het bekken goed bewegen. Ook het orgaansysteem zoals maag en darmen worden test op beweeglijkheid. Wanneer beperkingen gevonden worden zal er met zachte rektechnieken behandeld worden om de beweging te verbeteren. 

'Er worden bij kinderen en baby's uitsluitend zachte technieken gebruikt'

Nienke heeft een 2 jarige postgraduate opleiding voor osteopathie bij kinderen gevolgd. Ze heeft veel ervaring in het behandelen van kinderen en baby's. Bij het behandelen van kinderen en baby's is het ontzettend belangrijk soms ook samen te werken met andere disciplines zoals de kinderfysiotherapie of ergotherapie. Wanneer dit nodig is zal er daarom ook samengewerkt worden met andere disciplines voor een optimaal resultaat.

Voor meer informatie over welke klachten een osteopaat bij kinderen en baby's behandeld kunt u verder lezen bij 'klachten en indicaties'.


Klachten & indicaties kinderen

Klachten & indicaties baby's