Maak nu online uw afspraak voor locatie Hardenberg-Marslanden, Hardenberg-Baalder of Ommen!

Moet ik leren leven met migraine?

24-11-2020



Moet ik leren leven met migraine?









Een migraine aanval gaat vaak gepaard met hoofdpijn, misselijkheid,

overgeven of gevoeligheid voor licht en/of geluid. Zo’n aanval duurt

gemiddeld 4 - 72 uur.  Migraine komt veel voor. Naar schatting krijgt

ongeveer 25% van de vrouwen en 8% van de mannen tijdens het leven

een of meer aanvallen van migraine.[1] Wat zijn de oorzaken en wat

kunnen we er aan doen?

 


Oorzaken van migraine


De exacte oorzaak van migraine is nog niet volledig bekend. Het lijkt erop dat er niet één duidelijke oorzaak te noemen is, maar meerdere oorzaken onderliggend kunnen zijn.

Veranderingen ter hoogte van de hersenstam lijken een rol te spelen, waarbij vooral de nervus Trigeminus en de nervus Vagus betrokken zijn.[2] [3] Dit zijn hersenzenuwen die ontspringen uit de hersenstam.

Ook lijkt bij vrouwen het hormonale systeem een rol te spelen, want een migraine aanval in de periode rond de menstruatie komt vaak voor. [4]

Bij sommige mensen wordt een migraine aanval uitgelokt door specifieke voedingsstoffen. [5] [6] Ook voeding is dus een belangrijke factor om te onderzoeken.


Hersenzenuwen


Ter hoogte van de hersenstam treden diverse hersenzenuwen uit. Vooral de nervus Trigeminus en de nervus Vagus zijn belangrijk bij migraine. 

De nervus Trigeminus is de 5e hersenzenuw en loopt van de hersenstam naar het aangezicht.

De nervus Vagus is de 10e hersenzenuw en loopt vanaf de hersenstam via de hals door de borstkas naar de bovenbuik.[7] De nervus Vagus speelt een belangrijke rol bij onze vertering. In onze buik zitten verschillende receptoren die informatie zoals zuurtegraad registeren. Ons lichaam kan dan reageren door bijvoorbeeld meer of minder maagzuur aan te maken. De nervus Vagus speelt een rol bij de aanmaak van verschillende verteringssappen zoals maag- of alvleesklier sappen.[8] [9] Dit is belangrijk voor een goede functie van ons verteringssysteem.

Ook de hersenvliezen rond onze hersenen worden bezenuwd door deze hersenzenuwen. De nervus Trigeminus bezenuwd het voorste gedeelte van de hersenvliezen en de nervus Vagus het achterste gedeelte van de hersenvliezen. Daarnaast helpen ook de eerste 2 nekzenuwen mee bij de bezenuwing van het hersenvlies.


Onze hersenen zelf zijn ongevoelig voor pijn, maar de hersenvliezen rond onze hersenen zijn niet ongevoelig voor pijn. De bezenuwing van hersenvliezen  kan inzicht geven bij klachten als hoofdpijn.[10]


Hormonale systeem


Het stabiel houden van oestrogeenspiegels kan helpen een migraine aanval te voorkomen. Daarom wordt bij migraine vaak de anticonceptiepil voorgeschreven, waarbij echter in de stopweek alsnog migraine kan doorbreken.?

Oestrogenen worden afgebroken in de lever. Wanneer de lever overbelast is door teveel afvalstoffen zullen hormonen mogelijk niet meer goed afgebroken worden. Dit kan voor een disbalans in de oestrogeenspiegels zorgen, wat een migraine aanval kan uitlokken. 

Ook bij menstruatie gerelateerde migraine speelt de nervus Vagus een rol. Uit onderzoek blijkt dat stimulatie van de nervus Vagus een effectieve behandeling is bij menstruatie gerelateerde migraine. [11]


Voeding


Uiteraard is het ook belangrijk gezond te eten. Specifieke voedingsmiddelen kunnen soms een migraine aanval uitlokken, denk aan: kaas, chocolade, citrusvruchten, hotdogs, mononatriumglutamaat, aspartaam, vettig eten, ijs, caffeine en nicotine (met name rode wijn en bier). Dieettriggers beïnvloeden het migraineproces door de afgifte van de stoffen serotonine en norepinefrine te beïnvloeden, waardoor bloedvatvernauwing of juist bloedvatverwijding optreedt, of door directe stimulatie van de nervus Trigeminus en de hersenstam.?
Sommige voedingsmiddelen veroorzaken binnen een uur hoofdpijn, terwijl andere zich binnen 12 uur na inname ontwikkelen.?


Wat kan ik zelf doen?


Eet gezond zodat er niet teveel onnodige afvalstoffen ontstaan.
Vermijd voedingsmiddelen die migraine kunnen uitlokken. Houd eventueel een dagboek bij om patronen in de voeding te ontdekken.
Drink voldoende water zodat de aanwezige afvalstoffen het lichaam zo goed mogelijk kunnen verlaten via de ontlasting en urine.
Probeer goed te blijven bewegen voor een goede doorbloeding in spieren, borstkas en buik.
Vermijd stress waar mogelijk en probeer te zorgen voor ontspanning.


Kan een osteopaat helpen?


Het is belangrijk te achterhalen wat de oorzaak is van de migraine en hoe een migraine aanval uitgelokt wordt. Een osteopaat ziet het lichaam als een geheel en onderzoekt verschillende lichaamsweefsels die met elkaar in verbinding staan. Denk aan spieren die vasthechten aan de botten, maar ook het bindweefsel tussen de spieren is belangrijk voor een goede doorbloeding van weefsel. Daarnaast zal ook het orgaansysteem onderzocht worden.


Zoals hierboven beschreven spelen de nervus Trigeminus en de nervus Vagus een belangrijke rol bij migraine. Als osteopaat gaan we onderzoeken of  we de werking van deze zenuwen kunnen beïnvloeden.  De nervus Vagus loopt bijvoorbeeld vanaf de schedel door het halsgebied, door de borstkas en het middenrif naar de buik.  Deze regio’s zullen dan ook extra onderzocht worden op blokkades wanneer iemand met migraine zich in de praktijk meld.
De lever is een belangrijk orgaan voor het uitscheiden van afvalstoffen en hormonen. Het is dus belangrijk dat de lever zo optimaal mogelijk kan functioneren. Belemmeringen in doorbloeding en bezenuwing naar de lever kunnen een goede uitscheiding van afvalstoffen in de weg staan. Er zijn verschillende behandeltechnieken binnen de osteopathie om de lever meer optimaal te laten functioneren.



Kortom, er is niet één duidelijke oorzaak voor migraine. Het is een complex beeld waarbij veel factoren een rol spelen. Om migraine te verhelpen is het van belang te achterhalen welke factoren de migraine uitlokken.




[1] J.B.M. Kuks, J.W. Snoek (2007) Klinische neurologie, 21, 313-315

[2] Kasia K Marciszewski, Noemi Meylakh, Flavia Di Pietro, Vaughan G Macefield, Paul M Macey, Luke A  Henderson. Altered brainstem anatomy in migraine.

[3] Mosqueira AJ, Lopez-Manzanares L, Cannetti B, Barrosso A, Garcia-Navarrete E, Valdivia A, Vivancos J. Vagus nerve stimulation in patients with migraine. Rev Neurol. 2013 Jul 16; 57(2):57-63

[4] MacGregor A. Migraine associated with menstruation. Funct Neurol. 2000; 15 Suppl 3:143-53.

[5] Millichap JG, Yee MM. The diet factor in pediatric and adolescent migraine. Pediatr Neurol.2004 Jan; 28(1):9-15

[6] Zaeem Z, Zhou L, Dilli E. Headaches: a Review of the Role of Dietary Factors. Curr Neurol Neurosci Rep. 2016 Nov; 16(11):101

[7] M.Schunke, E Schulte, U Schumacher (2007) Prometheus - Hoofd en neuroanatomie, 190

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/219762/

[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17113358/

[10] William J.Kemplll, R.ShaneTubbs, Aaron A.Cohen-Gadol. The innervation of the cranial dura mater: Neurosurgical Case Correlates and a Review of the Literature. World Neurosurgery. Nov 1, 2012, volume 78 (5)

[11] Grazzi L, Egeo G, Calhoun AH, McClure CK, Liebler E, Barbanti P. Non-invasive Vagus Nerve Stimulation (nVNS) as mini-prophylaxis for menstrual/menstrually related migraine: an open-label study. J Headache Pain 2016 Dec; 17(1):91.